Hyresrätt eller bostadsrätt?

Igår var jag och hälsade på min kompis Eva, vi satt uppe länge och pratade bostad. Vilket är bäst, hyresrätt eller bostadsrätt? Hon bor fortfarande hemma och är uppväxt i hyresrätt. Jag tror de flesta kan hålla med om att det är ett bekvämt boende, om något går sönder ringer man hyresvärden och förhoppningsvis kommer de och fixar det. Nackdelen tycker jag är ju att man inte själv får bestämma inredning och utrustning. Ofta får man göra ganska mycket själv, bara man pratar med hyresvärden först, men man får ju inte tillbaka pengarna man lagt ut om man flyttar. Evas föräldrars lägenhet ska nu ombildas till bostadsrätter, de har hjälp av restate.se.

Fördelar med ombildning

Ekonomiskt ser det ut att bli en bra affär för dem om de i framtiden bestämmer sig för att sälja, men det är ju ganska mycket att tänka på under själva ombildningen. En fördel med bostadsrätt är ju också att man kan få ett visst inflytande över hur till exempel innergård och tvättstuga ska utformas, ett stort plus enligt mig.

Ombilda hyresrätt till bostadsrätt

En annan fördel med att ombilda och bo i en bostadsrätt är ägarförhållanddet. Om du till exempel skall renovera badrummet i Stockholm så är det en fördel om duu bor i en bostadsrätt eftersom dina rättigheter när det gäller ombyggnation är större än om du bor i en hyresrätt.